Met de auto van de zaak naar de zon.

05-12-2017

Met de auto van de zaak naar de zon

Als u met de auto van de zaak op vakantie naar het buitenland gaat, hoe zit het dan met de in het buitenland gemaakte kosten? Waar moet u dan op letten?

Naar het buitenland. De vakantieperiode breekt weer aan en dus vertrekken er veel Nederlanders weer op vakantie naar het buitenland. Als u uw auto van de zaak gebruikt om op uw buitenlandse vakantiebestemming te komen, denk er dan aan dat ook de in het buitenland gemaakte autokosten zakelijk en dus aftrekbaar zijn.

Autokosten. U moet onderweg natuurlijk een aantal keer tanken en als u pech heeft, moet u misschien ook nog met uw auto naar een garage. Tip. Omdat het om een auto van de zaak gaat, zijn de tijdens uw vakantie gemaakte kosten (zoals brandstof, tol, reparatie) zakelijk en dus aftrekbaar. Voor uw privégebruik van de auto van de zaak moet u immers al belasting betalen via de bijtelling voor privégebruik. Alle kosten die u onderweg maakt, zijn dus in principe aftrekbaar en dat geldt ook als de kosten in het buitenland gemaakt zijn. Let op. U moet er natuurlijk wel voor zorgen dat u de gemaakte kosten kunt bewijzen. Bewaar dus benzinebonnen, toltickets, facturen van reparaties, e.d.

Extra bijtelling privégebruik? Houd wel in de gaten dat de bijtelling voor privégebruik in beginsel het wettelijk vastgestelde percentage is. Bij relatief veel privégebruik mag de inspecteur hier echter van afwijken. Hij moet dit dan wel aannemelijk kunnen maken. Maar stel dat u vier keer per jaar met de auto op vakantie naar Spanje gaat en de daarvoor gemaakte autokosten als aftrekpost opvoert, dan is dit natuurlijk niet zo moeilijk voor de inspecteur.

Wat met de buitenlandse btw? De btw op de in het buitenland gemaakte kosten van uw auto van de zaak kunt u terugvragen bij de Nederlandse Belastingdienst. U moet daarvoor wel wat moeite doen. Bovendien gelden er aanvullende eisen, zoals een minimumbedrag van € 50,- als grens, voordat de btw geclaimd kan worden. Het terugvragen van de in het buitenland betaalde btw moet u digitaal doen via de Nederlandse Belastingdienst. Bij het terugvragen moet u de betaalde btw per land specificeren. In sommige gevallen moet u de facturen meesturen.

 ( bron: tips en advies eenmanszaak)