Administratiekantoor Veenstra

van Nijmegen Schonegevelstraat 19

8471 BP Wolvega

0561 - 61 84 83

info@akvadministraties.nl

KVK

59661305 Leeuwarden

SOCIAL MEDIA

Nieuws

Let op kostenaftrek werkruimte woning

Bron: Indicator (24 april 2014)

Veel kleine ondernemers gebruiken een deel van hun woning als werkruimte voor hun bedrijf, bijvoorbeeld om de administratie bij te houding of offertes te maken. Voor een Koopwoning of Huurwoning hanteert de belastingdienst verschillende regels.

Koopwoning

Bij een Koopwoning is aftrek alleen in bijzondere gevallen mogelijk. Er moet namelijk sprake zijn van een zelfstandige werkruimte die ook aan een derde verhuurd zou kunnen worden. Eigen sanitair en een eigen ingang zijn dan noodzakelijk. Ook moet u voldoende inkomen vanuit de werkruimte realiseren.Ondernemers mogen alleen zakelijke kosten in mindering brengen op hun winst.

Huurwoning

Voor een Huurwoning ligt het allemaal een stuk makkelijker. Maar dan moet u het echter wel goed doen, anders kunt u alsnog voor de rechter verschijnen in opdracht van de belastingdienst. Indien de werkruimte meer dan 10% van de totale woning beslaat kunt u huurrecht tot ondernemingsvermogens rekenen. U kunt dan de volledige huur van de winst aftrekken. Daar staat tegenover dat u het woongenot tot de winst moet rekenen, welke in de meeste gevallen vastgesteld op 1,7% van de WOZ waarde van uw woning.

Aftrek ook voor u? Neem contact op met uw boekhouder.

U moet dus uitrekenen of het voordeel van de aftrek van de huur opweegt tegen het nadeel van de bijtelling van het woongenot. Let op, u moet ook in het verleden al huur ten laste van de winst hebben berekend. U kunt dat niet zomaar wijzigen, keuze wijzigen mag soms door de rede ďbijzondere omstandigheidĒ te claimen. Dit kan door uw aangiften achteraf nog te wijzigen, dit is alleen mogelijk als deze aangiften nog niet definitief vaststaan. Informeer wat de mogelijkheden zijn.

Te weinig of te laat betalen btw/loonheffing strafbaar in 2014

Bron: Indicator (11 februari 2014)

Ondernemers die krap bij kas zitten of nog niet over alle gegevens beschikken willen nog wel eens te laat betalen of ten onrechte een nihilaangifte btw of loonbelasting indienen. Vanaf 1 januari 2014 is dit een strafbaar feit.

Voortaan officieel uitstel aanvragen

Voor 1 januari 2014 was het niet of het niet tijdig doen van een btw aangifte of loonheffing ook al strafbaar gesteld, maar 'het recht op strafvervolging' verviel in deze gevallen als er alsnog een juiste en volledige aangifte werd gedaan. Een onjuiste aangifte kunt u nog steeds herstellen door alsnog een juiste en volledige aangifte in te dienen. Een te late betaling kan niet meer verbeterd worden. Te laat is te laat.

Voortaan een strafbaar feit!

Degene die opzettelijk een aangifte te betalen bedrag aan btw of loonbelasting niet, gedeeltelijk of te laat betaald krijgt voortaan een forse geldboete. Het strafbare feit is het niet of niet tijdig betalen. U bent dus niet strafbaar als u recht heeft op een teruggaaf of als u terecht een nihilaangifte doet.

Niet meer zelf 'uitstel' regelen

Volg de juiste procedure. Het is niet verstandig om bewust een onjuiste aangifte in te dienen en deze later te verbeteren. U riskeert dan immers een boete vanwege uw betaalgedrag. Neem zelf initiatief. Als u per saldo belasting moet afdragen en u kunt niet tijdig aan uw aangifte- of betalingsverplichting voldoen, is het verstandig om tijdig contact op te nemen met uw boekhouder.

Fiscus besteedt extra aandacht aan kosten ondernemer

Bron: ElsevierFiscaal (12 december 2013)

De Belastingdienst gaat extra aandacht besteden aan ondernemers die privť-uitgaven op de zaak boeken. Na een pilot bij 360 ondernemers corrigeerde de fiscus 1,3 miljoen euro aan kosten. Dit is mede aanleiding om de aangiften van een grotere groep onder de loep te nemen.

Zakelijke kosten

Ondernemers mogen alleen zakelijke kosten in mindering brengen op hun winst. Privťkosten op de zaak boeken, drukt de winst en werkt concurrentievervalsend. De fiscus kwam tijdens een onderzoek een ondernemer tegen die een keuken van Ä 35.000 op de zaak boekte. Ook was er iemand die de kosten van een saunabezoek met de hele familie als zakelijke kosten op de winst afboekte. Ondernemers die kosten ten onrechte zakelijk hebben geboekt kunnen een navordering van de fiscus krijgen met een boete die kan oplopen tot 100%.

Project

Dit project maakt deel uit van de inspanningen om toezicht en invordering door de Belastingdienst te versterken. Meer informatie over de aftrek van kosten voor ondernemers is te vinden onder Ďzakelijke kosten' op www.belastingdienst.nl.

Persoonlijke belastingsite in 2014

Bron: ElsevierFiscaal (27 april 2011)

Alle Nederlanders kunnen in 2014 op een eigen internetpagina kijken hoe het staat met hun belastingzaken. Dat zei staatsecretaris van FinanciŽn Frans Weekers (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Belastingteruggave

Weekers was naar de Kamer geroepen door PVV-Kamerlid Roland van Vliet, die opheldering wilde over het bericht dat de Belastingdienst tienduizenden Nederlanders ten onrechte zou hebben geadviseerd geen aangifte te doen over 2010, terwijl ze wel recht hebben op belastingteruggave.

Klantvriendelijk

Weekers verklaarde dat dergelijke brieven al jaren naar zeshonderdduizend mensen worden verstuurd en klantvriendelijk zijn bedoeld. In de brief staat ook dat mensen die twijfelen en denken dat ze toch recht hebben op teruggave, zelf actie moeten ondernemen, zei Weekers.

Aan het eind van het jaar volgt nog een brief aan mensen van wie dan is gebleken dat ze toch recht op teruggave krijgen. Weekers wil in het najaar evalueren of de brief volgend jaar weer weer wordt verzonden. "Het gaat om de klantvriendelijkheid."

Persoonlijke internetpagina

Het kabinet wil steeds meer digitale hulpmiddelen inzetten, in de lijn van de vooringevulde aangifte, en uiteindelijk een persoonlijke internetpagina introduceren. Ter ondersteuning hiervan wordt het formele belastingrecht aangepast, kondigde Weekers in zijn Fiscale Agenda aan. Hierin past ook de in het regeerakkoord aangekondigde vereenvoudiging van de loonheffing.